Vaterländische Union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vaterländische Union
LandLiechtenstein
Grunnlagt1936
ForgjengerChristlich-soziale Volkspartei
HovedkvarterVaduz
IdeologiKristendemokrati liberalkonservatisme markedsliberalisme
Politisk posisjonSentrum-høyre
Nettstedwww.vu-online.li (de)

Vaterländische Union (VU) (Fedrelandsunionen) er et liberalistisk-konservativt politisk parti i fyrstedømmet Liechtenstein. Partiet ledes av Oswald Kranz og har siden valget i 2005 hatt 10 av 25 medlemmer i parlamentet.

Historie[rediger | rediger kilde]

VU's historie går tilbake til det kristen-sosiale Liechtensteiner Volkspartei som ble stiftet i 1918. Dette parti slo seg i 1936 sammen med det lille, tysknasjonale og autoritære Liechtensteiner Heimatdienst til den nåværende Vaterländischen Union. Medstifter av det kristlig-sosiale folkeparti var Dr. Wilhelm Beck. Partiet var drivkraften bak de grunnleggende politiske og sosiale reformene i Liechtenstein på tidlig 1900-tallet og karakteriserte seg som arbeiderparti, som kjempet for flere demokratiske rettigheter, sosial sikkerhet, solidaritet og en sterkt differensiert økonomisk politikk.

VU hadde i periodene 19701974, 19781993, 19932001 absolutt flertall i parlamentet. Ved valget i 2005 ble partiet utsatt for et historisk stemmefall og fikk bare 10 av 25 mandater i parlamentet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • R. Quaderer; A. Brunhart; „Die Schlossabmachungen vom September 1920“

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]