Vaterländische Union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaterländische Union
Vaterländische Union Logo.svg
Stiftet1936
LandLiechtenstein
HovedkontorVaduz
Medlem avEuropean Democrat UnionRediger på Wikidata
IdeologiKristendemokrati, liberalkonservatisme, markedsliberalisme
Nettstedhttp://www.vu-online.li (tysk)

Vaterländische Union (VU) (Fedrelandsunionen) er et liberalistisk-konservativt politisk parti i fyrstedømmet Liechtenstein. Partiet ledes av Oswald Kranz og har siden valget i 2005 hatt 10 av 25 medlemmer i parlamentet.

Historie[rediger | rediger kilde]

VU's historie går tilbake til det kristen-sosiale Liechtensteiner Volkspartei som ble stiftet i 1918. Dette parti slo seg i 1936 sammen med det lille, tysknasjonale og autoritære Liechtensteiner Heimatdienst til den nåværende Vaterländischen Union. Medstifter av det kristlig-sosiale folkeparti var Dr. Wilhelm Beck. Partiet var drivkraften bak de grunnleggende politiske og sosiale reformene i Liechtenstein på tidlig 1900-tallet og karakteriserte seg som arbeiderparti, som kjempet for flere demokratiske rettigheter, sosial sikkerhet, solidaritet og en sterkt differensiert økonomisk politikk.

VU hadde i periodene 19701974, 19781993, 19932001 absolutt flertall i parlamentet. Ved valget i 2005 ble partiet utsatt for et historisk stemmefall og fikk bare 10 av 25 mandater i parlamentet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • R. Quaderer; A. Brunhart; „Die Schlossabmachungen vom September 1920“

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]