Vatenbygda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vatenbygda i Fauske, Nordland.

Vatenbygda er ei bygd beliggende ved Nervatnet i Fauske kommune.

Vatenbygda ligger rett øst for Finneid. Bygda består av gårdene Vatnan, Mosti, Os, Hjemgam og Moen. Bygda avgrenses naturlig av endemorener i vest (Finneid) og i øst (Moen og Hjemgam). Hjemgamstraumen går gjennom endemorenen og danner forbindelse mellom Øvervatnet og Nervatnet.

I forbindelse med gruvevirksomheten i Sulitjelma gikk det dampskip på Nervatnet årene 1892 til 1954. Det ble foretatt oppmudring i Nervatnet for å få en renne for båtene da innsjøen er meget grunn i øst. Bildet til høyre viser hvordan denne rennen lager vannstrøm som danner råk i det islagte vannet. Senere ble Sulitjelmabanen opprettet og båttrafikken opphørte. I 1972 ble jernbanen revet og fylkesvei 830 etablert. I Vattenbygda ligger Stengvatnet som er vannreservoar for Fauske.

Nord for bygda ligger Okshola som er et av Norges lengste sammenhengende hulesystem på tilsammen 9 500 meter. Største dyp er 300 m[1]. Sør for bygda ligger et annet grottesystem kalt Svarthammarhola med Nordens største naturlige fjellhall[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]