Vashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vashi er en node, et av flere særskilte tilsvarende områder i Navi Mumbai (Nye Mumbai). Det ble utviklet av Bombays Industrial Development Corporation.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Vashi er delt inn i sektorer fra 1 til 30. Sektorene 1 til 8 består av boliger, sektorene 9 til 29 har kombinerte bolig- og næringsbygg samt institusjoner, mens sektor 17 er et fremtredende boligområde, så vel som shopping-område. I sektor 30 er det mange kjøpesentre, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, et 5-stjerners hotell, samt et utstillingsområde og en jeyrnbanestasjon.

Klima og geografi[rediger | rediger kilde]

Med sin nære beliggenhet til havet har Vashi for det meste et fuktig og varmt vær om sommeren og mildere i månedene november, desember og januar. De Vestlige Ghat-fjellene går parallelt øst for fastlandet og byen, noe som resulterer i relativt mer nedbør enn det Mumbai får monsunentiden — fra juni til august.

Økonomi og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

robåtrr på stranden i Vashi.

Vashi er et av de eldste og mest befolkede node i Navi Mumbai. Mange selskaper fra Mumbai og andre deler av India har etablert seg der. De fleste nye bedrifter setter opp sitt hivedkontor i Navi Mumbai eller nær Vashi.

Sektor 17 som er det kommersielle sentrum av Vashi har en tett konsentrasjon av små bedrifter, kontorer, klinikker, banker, butikker, restauranter og franchise-virksomhet. Sektorer 9 og 10 er tunge med kommersiell aktivitet, spesielt detaljhandel.

Et stort APMC-marked, (det statlige landbruks-kooperativ), det største i Asia innen engros landbruksprodukter ligger i sektor 19 og en del i sektor 18.

Transport[rediger | rediger kilde]

Flere veier og broer, både gamle og nye går over Thane creek

En tidligere luftputefartøy til Mumbai ble avviklet på grunn av manglende lønnsomhet. Et forslag til internasjonal flyplass i nærheten Panvel er under utarbeidelse og forventes godkjent med det første.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Det tar ca 50 minutter å reise med tog fra Vashi jernbanestasjon til Bombai. Jernbanen, kjent som kystlinjen strekker seg fra Chhatrapati Shivaji Terminus til Panvel. Det er to linjer til Mumbais vestlige forstedene, en via Dadar og en via Wadala. Den er forbundet med Thane via kystlinjen (Thane - Turbhe - Sanpada - Vashi).

Fjerntog til resten av landet er bare tilgjengelige fra de nærliggende større stasjone LTT Kurla -, Bandra, Dadar, Mumbai Central, Mumbai CST, Thane, Panvel-stasjoner.

Veien[rediger | rediger kilde]

Vashi har god veiforbindelse til Mumbai. Det tar en og en halv time med bil, selv om den nye Øst-Freeway har kuttet drastisk ned på reisetiden til det nærliggende Sør-Mumbai til nesten 30 minutter.