Variometer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Framsiden av en vanlig stigehastighetsmåler for fly.

Et variometer, eller stigehastighetsmåler, er et måleinstrument som finnes i de aller fleste fly. Det viser om flyet beveger seg oppover eller nedover i lufta. Instrumentet måler endringer i lufttrykket. På en eller begge sider av flyet finnes en åpning ut i lufta som forbindes med rør eller slange med flere trykkfølsomme instrumenter i flyet og benevnes statisk trykk.

Stigehastigheten betegnes vanligvis i antall fot pr. minutt. For seilfly i Europa og i russiske fly er det vanlig å bruke meter pr. sekund.

Innmaten i en klassisk stigehastighetsmåler i fly.

I variometeret er det en luftbeholder med en flate som beveger seg utover ved trykkøkning i beholderen og innover ved trykkreduksjon. Trykkbeholderen er forbundet med åpningen/e på siden av flyet for statisk trykk. Det er en liten ventil som lekker litt luft til rommet utenfor beholderen i instrumentet som ellers er gasstett. Når flyet stiger reduseres trykket i lufta og lufta utvider seg. Lufta i beholderen går ut gjennom åpningene for statisk trykk i flysiden. Trykket i beholderen blir mindre enn trykket i rommet i måleren. Denne trykkforskjellen utjevnes av ventilen til flyet holder høyden. Bevegelse i flaten på beholderen som beveger seg, blir overført til en viser foran på instrumentet.

I seilfly er det ofte montert et variometer som gir lyd i en høytaler Når flyet stiger kommer det en tone med høy frekvens når flyet stiger mye, og en dypere tone når flyet synker. For en seilflyger er det viktig å vite om han for øyeblikket er i stigende eller synkende luft. Seilflyet kan fly langt dersom flygeren kan utnytte områder med stigende luft som "heis".

Motorfly må ha motorkraft som gjør det mulig å stige. Ved for mye vekt eller motorproblemer vil dårlig stigeevne berettige en nødlanding.

Sjøfly og fly med ski lander på flater som kan være vanskelige å se. En blank vannfate og og jevn snødekt flate kan være umulig å vurdere avstanden ned til under landing. Da er det viktig at stigehastighetsmåleren viser en langsom nedstigning slik at kontakten med snøen eller vannet ikke blir hard.