Var det en drøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Var det en drøm er en populær norsk slagermelodi komponert av Reidar Thommessen. Teksten var skrevet av Magnus Brostrup Landstad[1], sønnesønn av salmedikteren med samme navn.

Komponisten[rediger | rediger kilde]

Komponisten Reidar Thommessen var kjent som «Valsekongen». Han komponerte over 50 valser og mange klavérkomposisjoner. Var det en drøm blir også kalt for Måneskinnsvalsen og Husker du den gang i måneskinn. Ved siden av Jeg elsker ditt smil og din latter (1916) er denne melodien en av de mest kjente av valsene hans.

Melodien[rediger | rediger kilde]

Komposisjonen ble skrevet i 1912, men slo igjennom i Norge først etter at den ble populær i Danmark og Sverige.[2]

Danmark[rediger | rediger kilde]

Melodiens første gjennombrudd kom i Danmark 1917, hvor den ble fremført på Tivolis sommerrevy av Kiss Andersen (kjent som Kiss Gregers)[3] og het «Den slemme maane», med tekst av Carl Arctander og Carl Th. Dreyer (før Dreyer ble filmregissør).[4] Mens den norske teksten er en ren kjærlighetstekst, er den danske revyversjonen litt vågal.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Sangen vandret fra Danmark til Sverige i 1919, hvor kuplettforfatteren Karl-Ewert Christenson oversatte den danske teksten til svensk («Den farliga månen»). Den ble lansert i Karl-Ewerts og Karl Gerhards sommerrevy på Folkteatern i Stockholm i 1919. Revyen bar tittelen «Chauffeur – Folkteatern!»[5], og ble Karl-Gerhards store gjennombrudd.[6] Den svenske versjonen av Thommessens melodi har blitt spilt inn på plate av en rekke ulike artister, blant annet av Stina Hellqvist og av Gustav Fonandern. Som instrumentalversjon er den brukt i filmen Eviga länkar fra 1946.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble Thommessens komposisjon blant annet signaturmelodi til det musikalske TV-programmet Husker du?, som gikk på NRK i 130 avsnitt mellom 1971 og 1985. Melodien er også brukt i de norske filmene Støv på hjernen (1959) og Hurra for Andersens (1966).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]