Vannmagasin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et vannmagasin (også kalt reservoar, reguleringsmagasin eller regulert innsjø) er en naturlig innsjø eller et kunstig basseng som vannet i et vassdrag kan samles i. Kunstige magasiner etableres ved å demme opp deler av et vassdrag ved hjelp av en demning.

Formålet med et magasin er at man kan samle vann i perioder hvor tilsiget av vann er større enn forbruket. Når forbruket er stort nyttiggjør man seg det oppsamlede vannet ved å tappe magasinet. På den måten kan man til enhver tid produsere den mengden elektrisk kraft det er behov for.

For kraftverk der tilsiget varierer mye bygges det enten helårsmagasin eller flerårsmagasin. For de minste kraftverkene er ofte magasinet et lite basseng for kun å etablere et vannspeil i kraftverksinntaket.

Vannstanden i et vannmagasin kan reguleres mellom høyeste regulerte vannstand, som regel overløpet i en demning, og laveste regulerte vannstand, som regel nivået til tappetunnelen. Høyeste og laveste vannstand fastsettes i konsesjonsbetingelsene til kraftverket. Den totale nyttbare vannmengden som kan lagres i magasinet kalles magasinvolum. Fyllingsgraden forteller hvor mye vann det er igjen i magasinet.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge blir blant annet 13 av de 18 største innsjøene brukt som reguleringsmagasiner.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «De største reguleringsmagasinene i Norge per 31.12.2004». NVE. 24. august 2009. Besøkt 5. februar 2015. 

Se også[rediger | rediger kilde]