Vanguard 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kopi av Vanguard 2

Vanguard 2 er en amerikansk satellitt som var ment å måle skydekke på dagsiden av jorden. Den ble skutt opp 17. februar 1959 fra Cape Canaveral med en Vanguard-rakett.

Satellitten var en magnesiumkule med en diameter på 50,8 centimeter, og hadde en vekt på 9,8 kilogram. Kulen inneholdt to optiske teleskop med to fotosceller. Kulen var dekket med gullplater på innsiden. På utsideon var den dekket med aluminium og silikonoksid i stor nok mengde til å kunne holde rett temperatur for instrumentene. Instrumentene fikk strøm fra kvikksølvbatteri.

Vanguard 2 kommuniserte med jorden gjennom to radioer. Den ene sendte telemetrene og hadde en styrke på 1 watt og sendte på frekvensen 108,03 megahertz. Den andre var til sporing og sendte ut et sammenhengende signal. Den hadde en styrke på 10 milliwatt og sendte på frekvensen 108 megahertz. En ordremottaker ble benyttet til å aktivere en båndopptaker som sendte data fra teleskopene til telemetrisenderen.

Begge senderne virket vanlig i 19 dager. Satellitten var spinnstabilisert ved 50 dreiingar per minutt, men en dårlig spinnakse ga dårlige telemetridata.

Kilder[rediger | rediger kilde]