Valle Central (Chile)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Valle Central (Ofte kalt «Central Valley», men denne engelske betegnelse bør unngås da den lett forveksles med den nordamerikanske Central Valley), er en forsenkning mellom de chilenske kystfjellene og Andesfjellene. Avhengig av sammenhengen den brukes i kan betegnelsen Valle Central stå for minst tre geografiske områder:

  • I sin geografisk sett snevreste betydning står Valle Central for vinregionen Valle Central (Central Valley (Chile)), som strekker seg fra Santiago og sørover til Biobío-regionen.
  • I sin geografisk sett videste betydning er Valle Central ensbetydende med Valle Longitudinal, den geologiske forsenkningen som gir en nærmest uavbrutt dalsenkning fra Pampa del Tamarugal i Atacama-ørkenen i nord (20° S) til Ofqui-eidet ved 46°S. Den sørligste delen av denne dalsenkningen ligger under vann, og de avgrensende fjellene i vest ligger på øyer.
  • Den vanligste avgrensningen av Valle Central er fra rett nord for Santiago til Puerto Montt, hvorfra forsenkningen fortsetter under havet.