Hopp til innhold

Valfångare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valfångare
orig. Valfångare
Generell informasjon
Utgivelsesår1939
Prod.landSvensk
Lengde80 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiAnders Henrikson
(studio)
Tancred Ibsen
(ekspedisjonen til Sørishavet)
ProdusentStellan Claësson
(produksjonsleder)
ManusforfatterWeyler Hildebrand
Torsten Lundqvist
MusikkJules Sylvain
Gunnar Johansson
SjeffotografJulius Jaenzon
(ekspedisjonen til Sørishavet)
Martin Bodin
(studio)
KlippOscar Rosander
Foran kamera
MedvirkendeAllan Bohlin
Tutta Rolf
Oscar Egede-Nissen
Prod.selskapAB Svensk Filmindustri
Premiere23. august 1939
(Sala, Sverige)
Eksterne lenker

Valfångare er en svensk film fra 1939, i regi av Anders Henrikson og Tancred Ibsen. Henrikson regisserte studioscenene, mens Ibsen regisserte scenene fra ekspedisjonen til Sørishavet. Manuset ble skrevet av Weyler Hildebrand og Torsten Lundqvist.

Den norske skipsrederen Jensens datter Sonja Jensen er ute og morer seg med den svenske løytnant Allan Blom. Blom har lagt det militære bak seg, fordriver tiden på sin fars, oljedirektør Bloms, kontor og lever et playboyliv. Men nå har unge herr Blom forelsket seg i Sonja på alvor. Det har også Olav Lykke. Han er styrmann på det norske hvalfangstskipet Kosmos II, som skal dra til Sørishavet på hvalfangst.

Lykke er sjalu. Når Sonja meddeler ham om at hun ikke rekker å treffe ham i kveld, den siste kvelden før Kosmos II reiser, fordi hennes far - skipsrederen - holder middag for direktør Blom med sønn, koker det over for ham. Lykke vil hevne seg på sin rival.

Allan oppvarter Sonja under middagen, men hun gir ham ikke mye respons. Han undres på om hun ikke liker ham, litt? Så si det da. Senere på kvelden dukker Allan opp i en havnekneipe og støter der på Lykke, som han ikke kjenner. Lykke lurer ham og direktør Bloms tjener Nilsson med seg om bord på Kosmos II. Der drikker han dem under bordet og låser dem inn i en lugar, hvoretter Kosmos II seiler til sjøs. De to er nå i Lykkes vold. Han har dessuten tatt deres identitetspapirer. Allan kaller seg i stedet for Axel Berg. Sonja går hjemme og uroer seg for Allan. Kanskje hun liker ham litt likevel?

I rollene (kun krediterte)

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata