Hopp til innhold

Valenciansk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Valenciansk» kan også referere til Valencia.
Katalansk/valenciansk snakkes i Spania langs kysten av Comunitat Valenciana, i El Carxe i Murcia-regionen, i det østlige Aragón langs grensa mot Catalonia, i Catalonia og på Balearene, og utenfor Spania i Andorra, i mesteparten av Pyrénées-Orientales i Frankrike og i byen AlgheroSardinia.

Valenciansk (valencià) er en av to betegnelser på ett og samme språk; den andre er katalansk. Betegnelsen valenciansk brukes i Comunitat Valenciana i Spania, hvor valenciansk er offisielt språk ved siden av spansk, og i det tilgrensende El Carxe.

Striden om språket

[rediger | rediger kilde]

Det er generell enighet blant språkforskere om at valenciansk og katalansk er ett og samme språk, og at dialektene i Comunitat Valenciana hører inn under de vestlige dialektene, sammen med dialektene i Andorra, det sørlige og vestlige Catalonia og de katalanskspråklige områdene øst i Aragón.

Politisk har det vært uenighet om hvorvidt valenciansk skal regnes som et eget språk eller ikke. Forkjemperne for å regne valenciansk som et eget språk har først og fremst vært spanske nasjonalister i og utenfor Valencia-regionen på den politiske høyresiden. Denne bevegelsen kan bli sett på som en motreaksjon mot katalansk nasjonalisme og ønsker i Catalonia om å knytte de katalanskspråklige områdene tettere sammen både kulturelt og politisk. Det har vært flere debatter rundt hvorvidt valenciansk og katalansk er ett og samme eller ulike språk, bl.a. i 2004 da Spania sendte ut sine oversettelser av EU-grunnlovenbaskisk, katalansk, galisisk og valenciansk, og det viste seg at den katalanske og den valencianske versjonen var identiske.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Valenciansk – sitater

Offisielle referanser
Dokumenter og referanser