VR Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finlands jernbanenette 2010. På strekninger markerte i grønt er det regulær persontrafikk.

VR-Group Ab (finsk: VR-Yhtymä Oy) er det statlege jernbaneselskapet i Finland. VR stod tidlegare for det finske namnet på Statsjernbanene (Valtionrautatiet), og VR-Group ble opprette 1995 ved at jernbanetrafikken ble omgjort til et selskap. VR-Group har av det finske kommunikasjonsministeriet har monopol på persontrafikken på jernbane til slutten av år 2024.

Før 2003 stod VR-Group for all jernbanetrafikk i Finland. Internasjonal godstrafikk ble åpnet for konkurranse 2003 og godstrafikk innenfor landets grenserble åpnet for konkurranse 2007. Finland har breid spor (1524 mm), som opphavlig ble valgt for å passer med spor i Russland, som i dag gjør markedstilgang for utenlandske togoperatører med normal sporsmateriel vanskelig.

VR-konsernet består av VR-Group Ab (konsernmorselskap og jernbanetrafikken), VR Track Oy (banearbeidsentreprenør), Avecra Oy (restaurantaktivitet), Oy Pohjolan Liikenne Ab (busstrafikk) og Transpoint Internasjonale (FI) Oy (lastebiltrafikk).[1]

Trafikk[rediger | rediger kilde]

Nærtrafik[rediger | rediger kilde]

Nær togtrafikken i Finland inkluderer fire linjer: Helsingfors - Karis (kystbana), Helsingfors - Lufthamna - Helsingfors (Ring bana), Helsingfors - Riihimäki og dessuten Helsingfors - Lahtis. Kystbana mellom Helsingfors og Kyrkslett var den første bana i Finland som vart elektrifisert. Sporet mellom Kyrkjeslett og Karis er i sterkt behov av fornying og flere spor. Samtidig blir det planlagt en ny bane Helsingfors - Esbo - Salo.

Fjerntrafikk[rediger | rediger kilde]

VR kjører all fjerntrafikk med passasjertog i Finland utom de til Russland, som blir kjørt av et eget selskap, Karelian Trains, i sameie med det russiske stats jernbanene. VR nordligste trafikk er til Kolari nær Pajala.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Personalstyrken til konsernet var i 2016 nære 8000 årsverk, hovedsaklig i Finland men òg i Sverige og Russland. http://2016.vrgroupraportti.fi/ein/annual-rissort-2016/ VR Group Annual report


Bakgrunnsstoff[rediger | rediger kilde]

(en) VR (company) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata

finlandDenne finland- og jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.