Hopp til innhold

VR (jernbaneselskap, Finland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finlands jernbanenette 2010. På strekninger markerte i grønt er det regulær persontrafikk.

VR-Group Ab (finsk: VR-Yhtymä Oy) er det statlige jernbaneselskapet i Finland. VR stod tidligere for det finske navnet på Statsjernbanene (Valtionrautatiet), og VR-Group ble opprettet i 1995 ved at jernbanetrafikken ble omgjort til et selskap. VR-Group har av det finske kommunikasjonsministeriet fått monopol på persontrafikken på jernbanen frem til slutten av år 2024.

Før 2003 stod VR-Group for all jernbanetrafikk i Finland. Internasjonal godstrafikk ble åpnet for konkurranse i 2003 og godstrafikk innenfor landets grenser ble åpnet for konkurranse 2007. Finland har bredspor (1524 mm), som opprinnelig ble valgt for å passe med spor i Russland (Finland var en del av Russland når de første jernbanene ble bygget). At de har annen sporbredde enn mesteparten av Europa gjør i dag at markedstilgang for utenlandske togoperatører med normal sporsmateriel er vanskelig.

VR-konsernet består av VR-Group Ab (konsernmorselskap og jernbanetrafikken), VR Track Oy (banearbeidsentreprenør), Avecra Oy (restaurantaktivitet), Oy Pohjolan Liikenne Ab (busstrafikk) og Transpoint Internasjonale (FI) Oy (lastebiltrafikk).[1]

Trafikk[rediger | rediger kilde]

Nærtrafik[rediger | rediger kilde]

Nærtogtrafikken i Finland inkluderer fire linjer: Helsingfors - Karis (kystbanen), Helsingfors - Lufthamna - Helsingfors (Ring banen), Helsingfors - Riihimäki og dessuten Helsingfors - Lahtis. Kystbanen mellom Helsingfors og Kyrkslett var den første banen i Finland som ble elektrifisert. Sporet mellom Kyrkjeslett og Karis er i sterkt behov av fornying og flere spor. Samtidig blir det planlagt en ny bane Helsingfors - Esbo - Salo.

Fjerntrafikk[rediger | rediger kilde]

VR kjører all fjerntrafikk med passasjertog i Finland utom de til Russland, som blir kjørt av et eget selskap, Karelian Trains, i sameie med den russiske statsjernbanen. VR nordligste trafikk er til Kolari nær Pajala.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Personalstyrken til konsernet var i 2016 nære 8000 årsverk, hovedsakelig i Finland, men òg i Sverige og Russland. http://2016.vrgroupraportti.fi/ein/annual-rissort-2016/ VR Group Annual report

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]