V-3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En oppmontert V-3 ved testanlegget på øya Wolin.
Prinsippet for en kanon med flere kruttkammer.

V-3, gjengjeldesvåpen 3, var en kanon som var tenkt å brukes mot London under andre verdenskrig. Kanonen hadde et løp på 130 m, og flere slike kanoner skulle graves ned nær Mimoyecques på den franske kanalkysten. Tanken var at man med disse kanoner skulle kunne skyte opp til 600 granater per døgn mot London.

Langs løpet var det kruttkamre som tente når prosjektilet hadde passert for å gi økt utgangshastighet, men etter testing viste det seg at rekkevidden ikke var på mer enn 2/3 av den teoretiske. Når dette ble meddelt Hitler la han ned prosjektet.

V-3 museum[rediger | rediger kilde]

Museet i Mimoyecques lar besøkere få se galleriene (med ulik grad av ferdigstilling og bombeskade), rester av skytevåpnene, en nedskalert modell av V-3 og videre eksempler på maskineri, transportsystem og verktøy. På stedet finnes også minnesmerker over slavearbeiderne som nazistene brukte ved byggingen[1] og til flyvåpenpersonell som ble drept når de angrep basen.

Basen i Międzyzdroje i Polen har også et museum.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forteresse de Mimoyecques». basev3-mimoyecques.com. Besøkt 24. desember 2007.  NOTE: V-3-kanonen i Mimoyecques var lengre enn superkanonen Schwerer Gustav (Dora) 800 mm, beleiringsvåpenet Mörser Karl (Gerät 040) 600 mm bombekaster på skinner, og jernbanekanonene Leopold og Robert 320 mm.
  2. ^ «bunkierv3». infoturystyka.net.pl. Besøkt 9. juni 2008.