Værlegata 15 (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart
Værlegata 15
59°25′57″N 10°39′34″Ø

Værlegata 15 er et bolighus beliggende i Værlegata i Moss. Den øvre delen av Værlegata ble opparbeidet og bebygget i sen empireperioden, den er også regulert til spesialområde for bevaring. Alle gårdene her har fine og karakteristiske bakgårder. De fleste gårdene i Værlegatens øvre del er bygget i 1830-1850 årene. Selve gaten ble opparbeidet i 1836.

Generell informasjon
Kulturminne-ID 248015-0
Informasjon fra Kulturminnesøk.no Boligen ligger i krysset ved Værlegata-Thorneløkkeveien

Bygd i 1814 og tilbygd i 1980


Oppført/ endret (år) 1800-tallet
Byggestil, materialer Trekonstruksjon med kledning i trepanel
Antall etasjer 2
Matrikkel 8
Gård/ Bruk Ikke angitt

Husets historie[rediger | rediger kilde]

Værlegata har ikke alltid hatt navnet Værlegata det kom nemlig ikke før 1907, gata ble opparbeidet i 1836 og het «Kugate»[1]. Den nederste delen av værlegata er revet til fordel for den nye jernbanen som kommer i 2024. Boligen er regulert til spesialområde for bevaring grunnet alder, autensitet, representativitet og historisk betydning. Vi har vært gjennom de forskjellige nettsidene og det vi vet er at i 1914 hadde gata navnet Værlegaten og nummeret 13. Den industrielle revolusjonen, begynte i Europa på 1700-tallet, det kom på grunn av folkevekst og at det da trengtes mer tekstiler. En grunn til at Moss vokste var oversjøisk handel og at det kom flere og flere fabrikker. Vi vet også at det var mye klasseforskjeller men fokus på liberalisme. Vi har vært inne på Digital arkivet men der fant vi ingenting om hvem som bodde der før, så derfor vet vi ikke om familiene som har bodd på boligene har vært høyt oppe i klassesamfunnet eller ikke.

Husets byggestil[rediger | rediger kilde]

Det er en bolig med tre leiligheter med 2 etasjer. Det har et saltak med ark mot øst og mot vest. Boligen er rektangulært fra fugleperspektiv og har en kledning i trepanel. huset har et tilbygg som ble bygd i 1980. Værlegata 15 har inngangsparti i bakgården og er lokalisert midt i krysset inn mot Thorneløkkeveien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Værlegata – Moss byleksikon». www.mossbyleksikon.no. Besøkt 14. september 2022.