Hopp til innhold

Væraktig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Væraktig (dansk: væragtig) var en gammel germansk seremoni, hvor en fyrste opphøyet en pasje til hoffsinde, eller hvor den unge adelige ble erklært for mann og gikk fra den personlige tjeneste over i krigstjenesten. Skikken forsvant mere eller mindre etter år 1600.

Ofte ble opphøyelsen betraktet som en belønning fra fyrstens side for mot, evner og flid. Fordi den personlige oppførsel var medvirkende til utnevnelsen, synes tidspunktet for denne ikke å ha ligget fast. Hovedpersonen var dog typisk mellom 20-25 år gammel, og det var alltid hans egen herre som gjorde ham væraktig.

Fordi utnevnelsen tilsynelatende foregikk i overværelse av hele hoffet, var handlingen derfor forbundet med en viss høytydelighet. Herrens gaver var typisk en hest og harnisk. Etter utnevnelsen kunne den unge adelsmannen fortsette i den samme fyrstes tjeneste, eller han skiftet tjeneste straks etter.

Om Axel Ottesen Brahe sies det, at da grev Gunther av Schwarzburg hadde gjort ham væraktig, tok han avskjed med ham, "kom her ind udi landet igen og stafferet sig med heste" og deretter gikk han i tjeneste hos kurfyrsten av Brandenburg. Om Steen Maltesen Sehested fortelles det at han tjente som "spitzdreng og opvarter" hos prinsen av Oranien, inntil han gjorde ham væraktig, "så tjente han blandt knægtene".

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata