Vår Frue kirke (Dresden)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vår Frue kirke (Dresden)
OmrådeDresden[1]
PlasseringInnere Altstadt
BispedømmeEvangelisch-Lutherische Landeskirche Sachsens
Byggeår1726
Arkitektur
Periodebarokkarkitektur
ArkitektGeorge Bähr
ByggematerialePostasandsten
Beliggenhet
Kart
Vår Frue kirke
51°03′07″N 13°44′30″Ø

Vår Frue kirke (tysk: Frauenkirche) i Dresden er en stor protestantiske kirke. Kirken ble ødelagt under bombingen av Dresden i 1945, men ble etter 1990 restaurert og innviet igjen søndag 30. oktober 2005.

En kirke til Unser Lieben Frauen, Vår Kjære Frue, skal ha stått på stedet siden 1000-tallet. Den moderne kirken stammer derimot fra 1700-tallet. Den ble tegnet av George Bähr og bygget fra 1726 til 1743. Arkitekten døde i 1738, og fikk aldri se kirken fullført.

Den enorme kuppelen med en høyde på 91 meter ble raskt et kjennemerke for byen, og den lett gjenkjennelige silhuetten ble festet til lerretet av flere malere. Tvil om at kuppelen skulle være ustabil, ble gjort til skamme da den prøyssiske hæren bombarderte kirken med granater i 1760. Granatene spratt av, og kirken stod som før.

I 1849 ble Frauenkirche sentrum for det revolusjonære mai-opprøret. I flere dager var den omgitt av barrikader og gatekamper, før opprørerne som var igjen ble arrestert inne i selve kirken.

Men kirken kunne ikke stå imot bombingen av Dresden den 13. februar 1945. Frauenkirche ble utbrent og kuppelen raste sammen den 15. februar klokken 10.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Planene for restaureringen ble funnet frem igjen i 1990. 14 borgere med blant andre trompetisten Ludwig Güttler i spissen forfattet «Ruf aus Dresden» («Ropet fra Dresden»). Talen om å restaurere kirken, holdt på 45-årsdagen for bombingen den 13. februar 1990, traff et verdenspublikum som etterhvert samlet seg i ulike grupper og samlet inn penger til arbeidet. I 1994 ble grunnstenen for rekonstruksjonsarbeidet lagt. Krypten i kirken ble ferdig i 1996.

Rekonstruksjonsarbeidet blir utført med gamle planer og materiale så langt det er mulig. Bortsett fra kuppelen bygges kirken med det opprinnelige materialet fra ruinen. Hver sten blir båret forsiktig vekk, målt, og katalogisert, og med utgangspunkt i hvor den lå i ruinhaugen kan man regne seg frem til dens opprinnelige plassering.

På grunn av aldring vil gammel sten være mørk, mens nyere deler vil være lysere. På grunn av dette vil man kunne se de nye stenene de første årene, og kirken vil minne folk om sin dramatiske historie.

Kirken vil imidlertid få et helt nytt orgel, istedenfor en reproduksjon av det opprinnelige, laget av Johann Gottfried Silbermann. Det vakre gullkorset som ble ødelagt under bombingen er gjenskapt med gaver fra Storbritannia. Den har også syv nye kirkeklokker som første gang ble ringt med i pinsen 2003.

Det utvendige konstruksjonsarbeidet ble fullført den 22. juni 2004, slik at kuppelen igjen kunne sette sitt preg på Dresden. Med krafttak de siste årene ble restaureringen fullført høsten 2005, og kirken gjeninnviet 30. oktober det året.[2]

Bilder[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 15, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stråler igjen 60 år etter aftenposten.no, 30. oktober 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]