Utvidelse av kampsonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utvidelse av kampsonen
Extension du domaine de la lutte
Forfatter(e)Michel Houellebecq
Språkfransk
Utgitt1994
Originalutgave1994
Norsk utgave2004
ForlagCappelen
OversetterThomas Lundbo
ISBN 82-02-23375-5
ISBN 82-02-25477-9

Utvidelse av kampsonen (fransk tittel: Extension du domaine de la lutte) er debutromanen til Michel Houellebecq. Den kom ut i 1994, og ble utgitt på norsk i 2004. I 1999 ble det lagd en film av boka.

Introduksjon til handlingen[rediger | rediger kilde]

Det er en historie om en deprimert, isolert mann som sitter fast i en kjedelig, men velbetalt programmeringsjobb.

Sammendrag av handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen (Harel), kjent bare som Vår helt i hele historien, lever et ensomt liv, og har ikke har hatt sex på over to år. Innen det meste av bok- og filmversjoner av Utvidelse av kampsonen, trekker Vår helt på det han husker etter å ha lest Schopenhauer og Kant. Han benytter det til å skjelle ut kommersialiseringen av den menneskelige kontakt – kjennetegnet av hans indre monolog med anfall av kvalme og onani. Han blir ødelagt av konsekvensene av beslutninger som ville virke små for den gjennomsnittlige personen, for eksempel å avsløre at han ikke har et sexliv ved å kjøpe en enkeltseng. Han jobber sammen med en urovekkende, fortvilet 28 år gammel jomfru, Raphael Tisserand, for å holde en rekke seminarer om bruken av IT. Raphael ser opp til Vår helt for alltid å unngå relasjoner, og lytter til hans betraktninger om kjærligheten med tragisk, men til slutt inspirerende konsekvenser.

Litterær betydning og kritikk[rediger | rediger kilde]

Den franske tittelen Extension du domaine de la lutte er blitt oversatt til engelsk med den mer konsise Whatever (samma det). Selv om dette ordet ikke ligner på den opprinnelige franske tittelen, knytter den an til hovedpersonens nederlags-akseptantistiske syn på livet. Kampen i den opprinnelige tittelen er uttrykkelig knyttet til klassekampen i en parodi av slagord gjort populære av parisiske studentbevegelsen i 1968, som Vår Helt utvider til både seksuelle og økonomiske motsetninger. «Teorien er at den seksuelle revolusjonen på sekstitallet ikke skapte kommunisme, men kapitalisme i det seksuelle markedet, som forviser den frastøtende underklassen mens de privilegerte initiativ munner ut i korrupsjon, apati og overdrivelse.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Sex export The Independent on Sunday 21. august 2001
Wikiquote Wikiquote: Utvidelse av kampsonen – sitater

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]