Uttran (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uttran
Utterkalven.jpg
Utterkalven mai 2011.
LandSverige Sverige
LänStockholm
KommuneBotkyrka, Salem
Areal2,46 km² 
Høyde17,4 moh.
Lengde6,1 km 
Bredde1,1 km 
Omkrets23,2 km 
Dybde16,3 m (maks)
6,7 m (snitt)
Volum16,4 mill.  
UtløpTumbaån (til Tullingesjön)
Del avNorth Baltic Sea Water District

Uttran er en innsjø beliggende på grensen mellom kommunene Botkyrka og Salem i landskapet Södermanland i Sverige. Innsjeøn er meget avlang, og streker seg fra Tumba/Uttran i øst, videre like forbi Rönninge, til grensen mot Södertälje i vest. Innsjøen har sitt navn fordi det tidligere var oter (svensk utter) i innsjøen. Det er ikke lengre oter i innsjøen, men det lever mink i den østlige delen av Uttran.

I innsjøens nordbredde ligger badestedet Möllebadet.

Innsjøens geografi[rediger | rediger kilde]

Innsjøens utløp kommer opprinnelig fra innsjøene Flaten og Glasbergasjön. Innløpene fra Glasbergasjön ligger helt vest i Uttran, og utløpet til Tumbaån ligger i Uttrans østlige del.

Det er flere boområder i nærheten av Uttran: Rönninge, Flaten og Uttran, hvor sistnevnte ligger ved innsjøens sørvestlige del. Bebyggelsene rundt innsjøen har ingen direkte påvirkning på innsjøens miljø, og de fleste bygningene i området tettest rundt innsjøen er fritidsboliger.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Uttran er meget næringsrik og overgjødslet, til dels på grunn av tilrenning fra Glasbergasjön, som er svært næringsrik, men også på grunn av den vestlige litoralen, som ligger mot åkerlandskap.

Kilder[rediger | rediger kilde]