Utmerkelsesordenen (Jamaica)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utmerkelsesordenen (engelsk: Order of Distinction) er en jamaikansk orden innstiftet 18. juli 1969 til belønning av viktige og fremragende fortjenester av Jamaica. Jamaicas generalguvernør er ordenskansler. Ordenen kan tildeles både jamaikanere og utlendinger. Utmerkelsesordenen rangerer som den sjette og siste i Jamaicas ordensvesen, etter Nasjonalheltens orden, Nasjonens orden, Ordenen for fremragende virke, Fortjenstordenen og Jamaicaordenen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Utmerkelsesordenen er inndelt i to grader:

  • Kommandør (Commander, forkortet CD for jamaikanere, CD (Hon.) for utlendinger)
  • Offiser (Officer, forkortet OD for jamaikanere, OD (Hon.) for utlendinger)

Insignier[rediger | rediger kilde]

Baton Order of Distinction Jamaica.jpg

Ordenstegnet for Utmerkelsesordenen består av et trekantet metallstykke med utbuede kanter. Ordenens motto, «DISTINCTION THROUGH SERVICE», står skrevet langs kantene av ordenstegnet. Ordenstegnene for kommandører og offiserer skiller seg fra hverandre ved at midtmedaljongen for kommandører er svart og bærer Jamaicas riksvåpen som motiv, mens den for offiserer er firkantet og i gul emalje med riksvåpenet på. Ordenstegnet for kommandører er opphengt i båndet i et ledd utformet som to sammenslyngede bokstaver «J», et element ordenstegnet for offiserer mangler.

Ordensbåndet er grønt med tre smale gule midtstriper og kantstriper i svart og gult. Grønt, gult og svart er fargene i Jamaicas flagg.

Kommandører bærer ordenstegnet i bånd om halsen, offiserer i bånd på brystet.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Utmerkelsesordenen tildeles av Jamaicas generalguvernør etter råd fra statsministeren. Den som er utnevnt til offiser, kan senere forfremmes til kommandør. Utenlandske ordensinnehavere regnes som æresmedlemmer.

Det holdes investiturseremonier for nye ordensmedlemmer i generalguvernørens residens King's House i hovedstaden Kingston.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Jamaica» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1253

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]