Utdannings- og yrkesrådgivning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utdannings- og yrkesrådgivning skal gis alle elever i den norske grunnskolen og videregående skole.

I Norge er utdannings- og yrkesrådgivning en rett alle elever i grunnskolen og videregående skole har. Rådgivning om utdanning og yrker er hjemlet i opplæringslova § 9-2[1] og i forskrift til opplæringslova § 22-2[2], og det er skoleeier sitt ansvar å se til at elevene får den rådgivningen de har rett til.

Den systematiske utdannings- og yrkesrådgivningen begynner i ungdomsskolen for å kunne gjøre elevene i best mulig stand til å foreta bevisste valg av studieprogrammer på videregående skole. Ved overgangen mellom grunnskole og videregående skole skal det særlig legges vekt på hva de ulike studieretningene fører fram til.

Elevene skal få informasjon om grunntrekkene i utdanningsløpene i Norge og andre land, samt få mulighet til å tilegne seg kunnskap om yrker og arbeidsmarked lokalt, nasjonalt og internasjonalt. I tillegg må de ha grundig kjennskap til søknadsprosedyrer og søknadsfrister. Elevene vil også kunne ha behov for å kjenne til mulighetene for å finansiere videregående opplæring og ytterligere studier ved å søke lån og stipend.

I tillegg til rådgivning og informasjon skal to nye fag, Utdanningsvalg i ungdomsskolen og Yrkesfaglig fordypning (YFF) i videregående skole, kunne hjelpe elevene med å skaffe seg kunnskap og erfaringer fra ulike arenaer i skole og arbeidsliv som vil gjøre det lettere å foreta bevisste og veloverveide valg av videre utdanning og yrke.

Informasjonen og rådgivningen må legges opp slik at eleven gradvis kan utvikle kunnskap, selvinnsikt og evne til selv å kunne foreta valg av videre utdanning og fremtidig yrke, uten hensyn til tradisjonelle kjønnsroller.

For å ivareta utdannings- og yrkesrådgivning i et livslangt perspektiv har det vært gjennomført forsøk med partnerskap for karriereveiledning i tre fylker. Gjennom partnerskap mellom utdanningsmyndigheten i fylket, NAV, partene i arbeidslivet og andre naturlige samarbeidspartnere, har det i en del fylker blitt opprettet karrieresentre som tilbyr utdannings- og yrkesrådgivning (karriereveiledning) til voksne som er ferdig med grunnutdanningen, og flere er fylker er i gang med planlegging av slike partnerskap. Karrieresentrene skal også kunne bidra med kompetanseheving for rådgivere i grunnskolen og videregående skole.

Universitetene og flere av høyskolene har egne avdelinger eller sentre for utdannings- og yrkesrådgivning der studentene kan få rådgivning dersom de ønsker det.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]