Ursula Plassnik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ursula Plassnik
Født23. mai 1956[1][2][3]Rediger på Wikidata (68 år)
Klagenfurt
BeskjeftigelseDiplomat, politiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversitetet i Wien
Europa-colleget
PartiÖsterreichische Volkspartei
NasjonalitetØsterrike
UtmerkelserStorkors av Republikken Italias fortjenstorden
Storkorskommandør av Nordstjerneordenen
Offiser av Æreslegionen
Storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden[4]

Ursula Plassnik (født 23. mai 1956 i Klagenfurt) er en østerriksk konservativ politiker (ÖVP). Hun var utenriksminister i Wolfgang Schüssels regjering fra 20. oktober 2004 til januar 2007, og deretter i Alfred Gusenbauers regjering fram til denne ble avløst av regjeringen Faymann etter parlamentsvalget i september 2008.

Plassnik vokste opp i en sosialdemokratisk lærerfamilie i Klagenfurt, hvos hun gikk på gymnasiet med et utvekslingsår i Virginia, USA. Etter jusstudier ved universitetet i Wien tok hun 22 år gammel den juridiske doktorgrad (egentlig svarende til juridisk embedseksamen i Norge) i 1978, og studerte deretter ved Europacolleget i Brugge, Belgia. Deretter arbeidet hun som vitenskapelig assistent ved institutt for romersk rett og antikk rettshistorie i Wien. Etter Gerichtsjahr og praksis i en bank trådte hun inn i den østerrikske utenrikstjenesten, hvor hun bl.a. arbeidet ved EFTA-sekretariatet i Genève. Mens hun arbeidet i hans stab med forberedelser til Østerrikes formannsperiode i EU, ble hun oppdaget av Wolfgang Schüssel, og 1. juli 1997 utnevnt til kabinettsjef for visekansleren. Frem til da gjaldt hun som politisk nøytral eller snarere heller sosialdemokratisk innstilt. I 2000 var det meningen at hun skulle bli delegat til Europarådet i Strasbourg, men hun ble likevel i Wien for å bistå Schüssel i hans vanskelige første kanslerår. Hun var kabinettsjef for kansleren frem til 15. januar 2004, da hun ble utnevnt til Østerrikes ambassadør til Sveits. 18. oktober ble hun foreslått som Benita Ferrero-Waldners etterfølger som østerriksk utenriksminister, og utnevnt to dager senere. Hun var først blitt medlem av ÖVP, det østerrikske konservative partiet, noen få dager i forveien.

Plassnik ble i 2007 hedret med storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000025052, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id plassnik-ursula, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Det norske kongehuset, www.kongehuset.no, besøkt 10. april 2020[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Benita Ferrero-Waldner 
Østerrikes utenriksminister
Etterfølger:
 Michael Spindelegger 
Forgjenger:
 Jack Straw /
Douglas Alexander 
President for det europeiske råd
Etterfølger:
 Matti Vanhanen