Urbane Totninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Urbane Totninger er en gruppe som hver sommer siden 2007 har satt opp sommershow i et telt ved Kapp Melkefabrikk i Østre Toten kommune. Gustav Nilsen fra Kapp og Paul Håvard Østby fra Eina hadde blitt kjent i Standup-miljøet i Oslo, og hadde lyst til å lage et show på Toten. Valget falt på Kapp, der Vazelina Bilopphøggers tidligere hadde satt opp sommershow.

De fikk med seg Sverre Fredrik Bø Nordheim fra Starum, samt et band bestående av Torbjørn Dyrud fra Kapp, Håvar Gjestvang fra Skreia, Jon Anders Narum fra Eina og Lewi Bergrud fra Øverskreien. Etter en storstilt audition, "Jakten på ei gromjinte", fant de fram til Ida Marie Ringerud fra Bøverbru. Gruppa var komplett.

Det ble storsuksess allerede første året, med 8.000 publikummere innom teltet. Og siden har de faktisk økt antallet hvert eneste år, slik at det i 2017 var hele 33.600 publikummere på besøk! I mange år har de vært landets mest besøkte sommershow, og hvert år pusher de norgesrekorden videre oppover.

Showet er en slags moderne revy, med litt standup, mange parodier og ikke minst mye musikk. Flere figurer fra showet er blitt kjente figurer også utenom scenen. Mest kjent er kanskje gladgutten "Håkon Skaug" fra Kraby, som er blitt allemannseie på Toten. Totendialekten brukes selvsagt i showet, og hele Innlandet farter til Kapp gjennom sommeren. Men "Urbane Totninger-området" utvides stadig, og i 2017 ble hver femte billett solgt i Oslo/Akershus.

Sommeren 2018 spiller Urbane Totninger sitt 12. sommershow i Mjøskanten på Kapp. www.urbanetotninger.no