Uniformerte korps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Uniformerte korps (uniformerede korps) er en fellesbetegnelse som benyttes i Danmark for speidere samt organisasjonene FDF og DUI Leg og Virke – friluftsorganisasjoner som benytter eller tidligere har benyttet uniform.

I Danmark finnes det flere speiderkorps, som alle arbeider etter prinsippene i Verdensspeiderorganisasjonen, som omhandler «Barn leder barn», «Learning by doing« og patruljesystemet:

  • Det Danske Spejderkorps (DDS – de blå speidere) som er det største speiderkorpset i Danmark. Oppstått etter en sammenslåing av Det Danske Spejderkorps og Det Danske Pigespejderkorps i 1974. DDS opptar medlemmer uansett kjønn, rase eller religion. DDS oppfordrer sine medlemmer til selv å ta stilling til egne holdninger, og respektere andres.
  • KFUM-spejderne, også kalt de grønne speidere. Opptar gutter og piker. Tidligere har det vært krav om medlemskap i folkekirken, hvilket ikke lengere er gjeldende, men de arbeider etter et kristent livssyn.[1]
  • De grønne pigespejdere. Opptar kun piker. Der arbeides etter et kristent livssyn.
  • De gule spejdere som oppstod som et utbrudd fra Det Danske Spejderkorps. Opptar medlemmer uansett kjønn, rase eller religion.
  • Baptist-spejderne som er tilknyttet Baptistkirken, og er for denne kirkens medlemmer.

De øvrige uniformerte korps er FDF samt DUI Leg og Virke. FDF arbeider ut fra kristne verdier, og er tilknyttet den danske folkekirke.

FDF og DUI Leg og Virke arbeider etter andre prinsipper, og er ikke en del av verdensspeiderbevegelsen, selvom deres aktiviteter kan ligne speidernes, men det vesentligste prinsipp i speiderbevegelsen er «Barn leder barn», hvilket FDF og DUI Leg og Virke har valgt ikke å passe inn i deres pedagogiske retning.

Forskjellen mellom speidere og de øvrige uniformerte korps er mest tydelig i de pedagogiske retninger som danner grunnlag for de enkelte korps. Der er imellom de enkelte speiderkorps også forskjell på hvordan de pedagogiske holdninger tolkes og benyttes.

Fellesbetegnelsen uniformerte korps benyttes derfor om denne fritidsbevegelsen som ikke direkte omhandler idrett, men som er mere verdidannende. DUI Leg og Virke benytter ikke lengere uniformer, og i de øvrige korps er uniformselementene ofte redusert til skjorte og/eller tørkle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berle, Tanja Camilla (23. januar 2007). «Danske Spejdere tror på gud». Kristlig Dagblad. Besøkt 18. juni 2010.