Ungfinska partiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ungfinnene»)
Ungfinska partiet
LandFinland
Leder(e)Pehr Evind Svinhufvud, Kaarlo Juho Ståhlberg, Jonas Castrén
Grunnlagt1894
Nedlagt1918
EtterfølgerSamlingspartiet, Framstegspartiet
IdeologiLiberalisme Finsk nasjonalisme

Ungfinska partiet (finsk: Nuorsuomalainen Puolue) er et tidligere politisk parti i Finland. Partiet ble stiftet i 1894, først som en fraksjon innenfor det Finska partiet. Partiet deltok som eget parti i det første valget til enkammerlantdagen i 1907. Det ble splittet i 1918.

Partiets viktigste standpunkt var motstand mot det man oppfattet som en unnvikende holdning hos de såkalte gammalfinnarna i Finska partiet overfor de russiske myndighetene. Ungfinnene ønsket å motarbeide russifiseringsforsøk gjennom passiv motstand, lovlighetskontroll og henvisning til den finske konstitusjonen.

Blant partiets fremste medlemmer, og representanter i det finske senatet, var de to senere presidentene Kaarlo Juho Ståhlberg og Pehr Evind Svinhufvud.

Partiet ble splittet i 1918, da den politiske dagsorden ble forandret i og med selvstendigheten. I spørsmålet om fremtidig statsskikk tilhørte Svinhufvud monarkistene og Ståhlberg republikanerne. Partiets venstrefløy sluttet seg til Framskrittspartiet mens høyrefløyen ble en del av samlingspartiet.

Arvtagere i nyere tid[rediger | rediger kilde]

Partiet Ungfinnarna ble opprettet i 1994. Partiet så seg som en videreføring av en liberal arv etter Ungfinska partiet. Ungfinnarna var representert i Riksdagen 1995 - 1996[1], og ble oppløst i 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]