Ungdommens fylkesutvalg i Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ungdommens fylkesutvalg i Sør-Trøndelags logo

Ungdommens Fylkesutvalg i Sør-Trøndelag (UFU Sør-Trøndelag) er et partipolitisk uavhengig rådgivende organ organisert under Sør-Trøndelag fylkeskommune. Per 2017 er leder av utvalget Ina Marie Kvithyll.

Historie[rediger | rediger kilde]

Organet ble startet opp i 2005 da fylkestinget i Sør-Trøndelag vedtok å opprette et organ for unge i fylket for å ivareta ungdoms medvirkning og deltakelse i samfunnsutviklingen. Den første tingsamlingen (UFT) ble holdt på Oppdal høsten 2005. Her ble retningslinjer for både UFT og UFU vedtatt.

Etter sammenslåingen av Sør- og Nord-Trøndelag i 2018 ble UFU Trøndelag opprettet som beholder UFU Sør-Trøndelag sin funksjon i det nye fylket.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Utvalget består av ni representanter, hvorav syv er faste representanter og to er vararepresentanter. Representantene er mellom 13 til 25 år gamle. Disse velges på Ungdommens fylkesting (UFT) som arrangeres en gang årlig. Faste UFU-representanter velges for en periode på to år, leder, nestleder og vararepresentanter for en periode på ett år. Representantene kan stille til gjenvalg etter endt periode, så lenge de fortsatt kvalifiserer seg til alderskravene nevnt over.

Ungdommens fylkesting[rediger | rediger kilde]

Ungdommens fylkesting skal være et talerør for ungdommen i Sør-Trøndelag, og skal fremme ungdommens interesser. Ungdommens fylkesting skal videre stimulere til økt politisk engasjement blant ungdom, gjennom å være en arena hvor ungdom i Sør-Trøndelag kan gi uttrykk for sine meninger og diskutere disse med andre jevnaldrende.[1]

Ungdommens fylkesutvalg står ansvarlig for arrangeringen av Ungdommens fylkesting. Hver kommune i Sør-Trøndelag blir invitert til å stille med to delegater. Trondheim kommune blir imidlertid invitert til å stille med tre delegater, grunnet praktisering av en annen struktur enn de andre ungdomsrådene i Sør-Trøndelag. Det er hovedsakelig to formål med Ungdommens fylkesting;

  1. Utarbeide et resolusjonprogram
  2. Valg av representanter til UFU

Ungdommens fylkesutvalg[rediger | rediger kilde]

Ungdommens fylkesutvalg velges på UFT. UFUs hovedoppgave er å følge opp resolusjonsprogrammet som ble utarbeidet på UFT. I tillegg til dette skal også utvalget være kontaktledd til de kommunale barne- og ungdomsrådene, samt være en referansegruppe for fylkeskommunens arbeid med planer og saker som har med barn og ungdom å gjøre.

Referanser[rediger | rediger kilde]