U.S. Capitol Police

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
U.S. Capitol Police
U.S. Capitol Police
TypePoliti
VirkeområdeUSA
Etablert1828
HovedkontorU.S. Capitol
EierKongressen
MottoWear the badge. Feel the honor.
Nettsideuscapitolpolice.gov

U.S. Capitol Police (USCP) er en amerikansk føderal politietat underlagt Kongressen. Etatens oppgave er å beskytte USAs føderale lovgivende myndighet.

En politibil tilhørende U.S. Capitol Police

U.S. Capitol Police ble opprettet i 1828 for å patruljere og beskytte kongressbygningen i Washington, DC. Mandatet er etterhvert blitt utvidet til å sørge for en rekke forskjellige politi- og sikkerhetstjenester for Kongressen og dens medlemmer, ansatte og besøkende. Tjenestene utføres gjennom diverse spesialenheter, et nettverk av fot- og bilpatruljer og stasjonære politiposter. Etaten har 1 700 tjenestemenn og 572 sivilt tilsatte pr. 2004.

På grunn av maktfordelingsprinsippet er etaten direkte underlagt Kongressen og ledes av et styre bestående av tre tjenestemenn valgt av kongressmedlemmene; Sergeant-at-Arms of the Senate (Senatets våpensersjant), Sergeant-at-Arms of the House of Representatives (Representanthusets våpensersjant) og Architect of the Capitol (Kongressarkitekten).

Idag består hovedoppgavene i å beskytte liv og eiendom, forebygge, oppdage og undersøke kriminelle handlinger, håndheve trafikkregler i hele komplekset av kongressbygninger, parker og gjennomfartsveier og beskytte kongressmedlemmer, kongressansatte og deres familier i USA.

Kun tre tjenestemenn er blitt drept i etatens tjeneste. I 1984 ble sersjant Christopher Eney drept i et treningsuhell, mens betjent Jacob Chestnut og detektiv John Gibson ble skutt og drept av en mentalt forstyrret våpendesperado i 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]