Učka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Učka
Učka sett fra sjøsiden
Geografi
Hører tilDe dinariske Alper
LandKroatias flagg Kroatia (Istria)
Høyeste punkt
NavnVojak
Høyde1 396 moh.[1]
Beliggenhet
Učka ligger i Kroatia
Učka
Učka
Učka (Kroatia)

Učka ([ˈut͡ʃka], italiensk: Monte Maggiore) er en fjellkjede i det nordvestlige Kroatia. Den ligger bak Opatija-rivieraen, på den østlige siden av halvøya Istria.

Učka danner en geomorfologisk enhet sammen med fjellkjeden Ćićarija som strekker seg fra Triestebukten til Rijeka. Učka er et kalkmassiv med mange karstområder. Kjeden strekker seg fra Poklonpasset (920 m) i nord til Plominbukten i sør, og er mellom 5 og 13 kilometer bred. Den skiller seg fra alle de andre kystfjellene i Kroatia på grunn av den rike vegetasjonen på sjøsiden. Særlig kjent er plantasjene med søte kastanjer i området rundt Lovran.[2]

Učkas høyeste topper regnes som naturreservater og minnesmerker. Den høyeste toppen, Vojak, ligger 1 396 meter over havet. I pent vær er det utsikt til Istria, Triestebukten, De juliske Alper, Dolomittene og Adriaterhavet, helt ned til Dugi otok.

Učka er synlig fra store deler av halvøya og er snødekt noen måneder av året. Byen Opatija sies å ha hentet sin popularitet som et feriested i keiserlige Østerrike fordi den ligger «i skyggen» av Učka, som gir den et mildere klima enn vestsiden av halvøya.

Fjellveien som forbinder Kvarner med det indre av Istria via Poklonpasset ble i 1982 mindre viktig, da utbyggingen av veitunnelen Učka (5 062 m) ble fullført.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «GEOGRAFSKI I METEOROLOŠKI PODACI» (PDF). Kroatias statistiske byrå. Besøkt 27. september 2021. 
  2. ^ «Ucka : Climbing, Hiking & Mountaineering : SummitPost». www.summitpost.org. Besøkt 27. september 2021. 
  3. ^ «Učka». DINARSKO GORJE (engelsk). Besøkt 27. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Učka – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata