Hopp til innhold

Tysk tegnspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tysk tegnspråk
Brukt iTyskland,[1] Luxembourg,[2] Belgia
Antall brukere50,000 estimert
SkriftsystemSignWriting, Hamburger Notationssystem für Gebärdensprachen
Språkkoder
ISO 639-2sgn-DE
ISO 639-3gsg
Glottologgerm1281

lenke=:: Wikipedia på tysk tegnspråk
Tysk tegnspråk på Wiktionary

Tysk tegnspråk (tysk: Deutsche Gebärdensprache) er det tegnspråket som blir brukt blant døve i Tyskland. Språket omtales ofte som DGS blant tyske døve.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som bruker språket som morsmål, Universitetet i Gallaudet estimerte 50 000 i 1986. Språket er ikke oppfunnet, men har utviklet seg naturlig gjennom hundrevis av år på lik linje med nasjonale talespråk. Østerriksk tegnspråk og sveitsisk tegnspråk viser slektskap med tysk tegnspråk.

Tysk og tysk tegnspråk[rediger | rediger kilde]

Tysk tegnspråk har svært lite å gjøre med talt tysk. Språkene har svært forskjellig grammtikk, selv om tysk som det absolutt dominerende språket i landet har hatt en innflytelse på tysk tegnspråk. Et system som legger tegn til det tyske språket har blitt utviklet, kalt «Lautsprachbegleitende Gebärden», som betyr «lydgeleidende tegn». Det er sjelden i bruk som kommunikasjonsmiddel blant døve. Et annet system som manuelt kan representere tysk har også blitt utviklet, kjent som «Phonembestimmes Manuelsystem» (fonetisk manualsystem).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ScriptSource - Germany». Besøkt 21. august 2023. 
  2. ^ «ScriptSource - Luxembourg». Besøkt 21. august 2023.