Tynnline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tynnline er en variant innen havfiskesporten. Her er det bruddstyrken på linen/snøret som begrepet henviser til. Etter reglementet til Norges Havfiskeforbund er det tre klasser mhv. bruddstyrke på under 8 kg, under 6 kilo og under 4 kilo.

Man kan bruke sitt vanlige havfiskeutstyr så lenge de siste 50 meterne er med tynnline. Mister man mer enn 2/3 deler av snøret er man diskvalifisert. Tynnlinefiske er ment å være en ekstra utfordring for havfiskerene. Man skal ikke bare få fisken på kroken/pilken, men må også være forsiktig så ikke snøret ryker. Tynnlinefisket var opprinnelig et forsøk på å innføre lettere og mer balansert utstyr til havfiske og gjøre sporten mer spennende. Senere har artsfiske og poengfiske har overtatt den rollen. Flere klubber har egne klubbmesterskap i tynnline og de fleste av disse turene arrangeres i Oslofjorden. Dette siden den maksimale praktiske fiskedybden ansees for å være 50-60 meter.

Det første Norgesmesterskapet i Tynnline ble arrangert i 1987 og det var en egen Norgescup for Tynnline i perioden 1988–2002. Etter år 2000 var det kun Grensenappet som regelmessig ble arrangert som en tynnlinefestival. Siste gang Grensenappet ble arrangert som tynnline-festival var i 2009.

Norges Havfiskeforbund har vedtatt reglementet for tynnlinefiske og tildeler årlig Norgesmesterskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]