Tussan (Eide)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tussan sett fra Skjelvikbukta
Stortussen

Tussan er et fjellmassiv på Nordmøre. Det ligger sør for tettstedet Eide i Hustadvika kommune på kommunegrensen til Gjemnes kommune. De består av to fjell, men flere topper. Tussvatnet (452 moh) ligger i mellom.

De høyeste toppene er Snøtinden (1026,5 moh) og Stortussen (1026 moh), som ligger 600 meter fra hverandre med ei smal egg i mellom.[1] Toppen av Snøtinden er også det høyeste punkt i både Hustadvika og Gjemnes kommuner.[2] På motsatt side av Stortussen fortsetter egga nordover til Nordtussen (871 moh), og fra Snøtinden fortsetter egga mot sør til Litltusten (810 moh).

Fra Gjemnes-siden er det sti opp til toppen fra Ulleland i Åndalen. Stien følger Kvernsteinelva til Ullalandsvatnet, videre mot vest til toppen. Fra Eide-siden starter stien i Herskedalen eller fra Ugelstadmyra. Begge stiene møtes og går over Tverrliknausen, Gongøra (835 moh), og Kaka.

På vestsida av Tussvatnet ligger Sørtussen (902 moh). Sti til toppen går fra Gjemnes siden, fra parkeringsplassen ved enden av bomveien til Åndalssetra (262 moh). Den går først opp til Trolldalsvatnet (354 moh), videre til Fagerdalsvatnet (482 moh) og til toppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 5. september 2015. 
  2. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 3. desember 2015.