Turrón

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turrón de Alicante.

Turrón (spansk), torró (katalansk) eller torrone (italiensk) er en søtsak som fremstilles av mandler, honning, sukker og eggehvite. Den utformes gjerne som vinkelrette plater eller lange rektangler. Andre ingredienser kan alt etter variant være sjokolade, kandiserte frukter eller peanøtter.

Den stammer antagelig fra det arabiske kulturområdet og ble i så fall bragt over til Spania med maurerne. Man kan påvise turrónproduksjon i Spania minst siden 1500-tallet.

Den mest kjente turrón kommer nå fra Alicante og Xixona/Jijona i regionen Valencia.

Nært beslektet med turrón er halva.

Turrón spises særlig til jul i Spania.

Det er to hovedvarianter av turrón, den harde (Turrón Duro, eller Turrón de Alicante) og den mykere (Turrón Blando, eller Turrón de Jijona). Begge inneholder mandler, i første tilfelle gele og en hard sukkereggemasse, i andre tilfelle malte i en bløtere og lett fettet blanding. Ved siden av disse klassiske variantene finnes det utallige andre. De mest kjente er Turrón de Yema, som fremstilles med eggeplommer og ligner sterkt på marsipan, Turrón de Chocolate med sjokolade, og Turrón de Fruta med kandiserte frukter.

Turrón har mange likhetstrekk med den hvite franske «Nougat tendre» (myk variant), og med «nougat dur» (hard variant), særlig når nougaten tilberedes – slik den vanligvis blir – med mandler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]