Turkanasjøens nasjonalparker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Turkana kan ha flere betydninger
Turkanasjøens nasjonalparker
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
LakeTurkanaSouthIsland.jpg
Trekkfugler, pattedyr og fossiler er blant verneårsakene for dette sammensatte området
LandKenya Kenya
Innskrevet1997
Kriterium VIII, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 801
Turkanasjøens nasjonalparker ligger i Kenya
Turkanasjøens nasjonalparker
Turkanasjøens nasjonalparker (Kenya)

Turkanasjøens nasjonalparker er et sammensatt verdensarvområde i Kenya, bestående av to øyer i Turkanasjøen, og Sibiloi nasjonalpark på sjøens østre bredd. Området omfatter 161 500 hektar og er tørt, varmt (fra 19,2° til 39,9°C dagtemperatur) og vindfullt. Det ligger i nordenden av Riftdalen, på grensen til Etiopia.

Turkanasjøen, tidigere kjent som Rudolfsjøen eller Jadesjøen, ligger i Turkanaørkenen. Den er ca. 8 600 km² stor, og inntil 73 m dyp. Det er en saltvannssjø med rikt fiske- og fugleliv. Nasjonalparkene på de to øyene ble etablert for å beskytte leveområdet for nilkrokodillen, vanlig flodhest og flere slangearter. Sjøen er et viktig habitat for trekkfugler, og over 350 fuglearter er observert i området. Sjøen rommer 47 fiskearter, hvorav sju er endemiske.

Området regnes også som et meget viktig område for fossiler, og det er gjort verdifulle funn av fossiler fra både bløtdyr og pattedyr; også det første funnet av Homo rudolfensis.

Området ble først oppført på verdensarvlisten i 1997 og ble utvidet i 2001 da den sydligste av de to øyene ble tilføyd. I 2018 ble oppført på listen over truede verdensarvsteder.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lake Turkana National Parks (Kenya) inscribed on List of World Heritage in Danger». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 29. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]