Tullgarns slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tullgarns slott er et kongelig slott i Hölö sogn, sør for Södertälje i Södertälje kommune i Stockholms län i Sverige.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tullgarns slott i Södertälje i Sverige

Det opprinnelige slottet ble bygd av Karl Sture på slutten av 1500-tallet. På midten av 1600-tallet bestod det av en større hovedbygning i tre etasjer med to runde og et firkantet tårn. Hovedbygningen hadde to fløyer. Disse ble senere bygd sammen med enda en bygning, noe som førte til at det ble en borggård i midten.

Slottets første kjente eier var Tord Köriksson Bonde og hans sønn, ridderen Knut Bonde. Han ga det i morgengave til sin hustru Margreta Karlsdotter.

Det nåværende slottet fikk sitt utseende under en omfattende restaurering so skjedde mellom 1719 og 1727 på oppdrag fra greve Magnus Julius De la Gardie. Arkitekt var Joseph Gabriel Destain. Det består av en 43 meter lang og 15 meter bred hovedbygning. Det er to åtte meter brede fløyer som danner en åpen borggård mot vannet. Det er preget av sin nyklassistiske innredning. Den ble til sent på 1700-tallet, da Gustav IIIs yngste bror Fredrik Adolf disponerte slottet. Kong Gustaf V og dronning Victoria brukt Tullgarn som sommerslott. Tullgarn er også i dag et av de ti kongelige slott.

Slottet er åpent for allmennheten og trafikkeres daglig av busser mellom Södertälje og Trosa. Det er flere serveringssteder og butikker på stedet og i desember arrangeres det julebord.

Fra 1996 har slottets forvalter, Statens fastighetsverk, drevet et biologisk renseanlegg i parken. Ifølge etatens egne opplysninger kan dammen kontinuerlig rense avløpsvannet fra 150 personer pr. dag.