Tsitsikammafjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tsitsikammas kystlinje sett fra Nature's Valley. Peak Formosa er det høyeste fjellet øverst til venstre.

Tsitsikammafjellene er en fjellkjede som ligger langs kysten i regionen Garden Route i de sørlige provinsene Western Cape og Eastern Cape i Sør-Afrika. Den strekker seg ca. 80 km fra Keurbooms-elven like nord for Plettenberg Bay til Kareedouw Pass i øst i nærheten av byen Kareedouw. Fjellkjeden består nesten utelukkende av Table Mountain sandstein som er svært motstandsdyktig mot erosjon. Peak Formosa er det høyeste punktet i fjellkjeden med en høyde på 1 675 moh. Klimaet i fjellkjeden er svært mildt, med temperaturvariasjoner vanligvis bare mellom 10 °C og 25 °C og nedbørsmengden passerer 1 000 mm pr. år. Dermed er regionen hjem til frodig fynbos og afromontane, tempererte galleriskoger. Snø forekommer enkelte ganger på de høyeste toppene om vinteren.

Fjellenes topografi er interessant, i og med at fjellkjeden stiger brått oppover fra sør i en tydelig definert linje som går nesten i rett øst-vest-retning ved breddegrad 34° sør. Dette skyldes den svært naturlige fremveksten av Table Mountain sandstein i en antiklinal, foldet berggrunn over det omkringliggende Tsitsikamma-kystplatået.

Regionen[rediger | rediger kilde]

Tsitsikamma nasjonalpark ligger like nord for fjellkjeden, ute på Det indiske hav. Området mellom Tsitsikammafjellene og havet bærer også navnet Tsitsikamma og karakteriseres av noen bondegårder, små bosetninger og tett afromontane (temperert) galleriskog. Denne regionen ligger på et 200 meter høyt platå mellom fjell og bratte klipper som skråner ned mot Det indiske hav. Bloukrans Bridge danner grensen mellom provinsene Eastern Cape og Western Cape, og det er her verdens høyeste strikkhopp utføres.

Tsitsikamma betyr «stedet med mye vann».