Trykknapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om trykknapper i klær. For å lese om enkle elektriske brytere, se det.
En trykknapp består av to deler; hann-delen er utstyrt med en liten tapp, hunn-delen har en liten fordypning med en fjær som holder delene sammen. De løsnes med et lite rykk.

Trykknapp eller trykklås er et par skiver av metall som kan hektes sammen. De er festet til klær, vesker og liknende som lukke- og åpne-mekanisme i stedet for knapper med knappehull, glidelåser, borrelåser, hemper, lisser og annet.

Den ene av de to skivene har en sirkulær tapp i midten, den andre med en fordypning hvor tappen passer inn. I denne fordypningen er det en liten fjær som sørger for at delene holdes sammen inntil de kan løsnes fra hverandre med et lite rykk. Trykknapper kan festes til klesplaggene ved hjelp av et spesielt verktøy og hamres på plass. Små trykknapper kan også syes på plass.

Trykknapper ble første patentert av den tyske oppfinner Heribert Bauer i 1885[1] som "Federknopf-Verschluss", en nyhet for å feste mens benklær. Andre har tillagt oppfinnelsen til en danske ved navn Bertel Sanders.

Trykknapper brukes ofte i barnetøy fordi de er relativt lette å bruke for barn. I barnetøy som boblejakker og parkdresser er trykknappene nå ofte erstattet med borrelåser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]