Truddi Chase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Truddi Chase
Født13. juni 1935
Honeoye Falls
Død10. mars 2010 (74 år)
Laurel
Beskjeftigelse Forfatter, skribent
Nasjonalitet USA

Truddi Chase (født 13. juni 1939 i Rochester, New York, død 10. mars 2010) er forfatter av boken When Rabbit Howls (1987), på norsk Når kaninen hyler, en selvbiografi om hennes diagnose; multippel personlighetsforstyrrelse (MPD), også kalt dissosiativ identitetsforstyrrelse (DID).

I biografien forteller Chase sammen med det som blir omtalt som «troppene» om alvorlig fysisk, psykisk og seksuell mishandling som hun ble utsatt for av sin mor og sin stefar fra hun var to år til hun var 15, med det resultat at hun utviklet DID. Biografien er hovedsakelig skrevet av Chase og troppene, men terapeuten som diagnostiserte og behandlet Chase har tillagt boken noen av hans egne notater fra behandlingen. Både terapeuten og troppene har vært svært konsekvente angående kravet om å bli forstått som de ulike, selvstendige menneskene de er, ikke som en del av ett individ, med ulike personligheter. Troppene husket overgrep fra så langt tilbake som toårsalderen, men ulike troppemedlemmer hadde ulike minner og erfaringer. De ulike personene var i liten grad klar over de andres eksistens, men lærte hverandre å kjenne gjennom behandlingsprosessen.

Boken regnes som unik i sitt slag da den hovedsakelig er skrevet av pasienten selv, ikke av terapeuten. Forsøk på å integrere pasienter med DID har vært vellykket, men Chase med troppemedlemmer ønsket ikke dette. I stedet har de fastslått at de nå greier å samarbeide, og at behovet for integrering ikke er til stede.