Trotula di Ruggiero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trotula di Ruggiero
Trotula of Salerno.jpg
Født1050Rediger på Wikidata
SalernoRediger på Wikidata
Død12. århundreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lege, kirurg, medisinsk forfatter, gynekolog, universitetslærer[1]Rediger på Wikidata
Ektefelle Giovanni Plateario il VecchioRediger på Wikidata
Barn Giovanni Plateario il GiovaneRediger på Wikidata

Trotula di Ruggiero (født ca. 1090) var en kvinnelig lege, tilskrevet forfatterskapet av en lang rekke beskrivelser av kvinnesykdommer.

Hun er også kjent som Trotula av Salerno, Trotula Platearius, Trota, Trocta eller Trotula. Bortsett fra at hun virket som professor i medisin ved Salernoskolen vet vi svært lite om hennes liv, men hennes hovedverk er Passionibus Mulierum Curandorum eller De passionibus mulierum, som også omtales som Trotula Major. Et annet verk, Encyclopaedia regimen sanitatis, skrev hun sammen med John Platearius, som visstnok var hennes ektemann.

Trotula argumenterte for at det trengtes et eget fokus på kvinnesykdommer, og skrev avhandlinger om menstruasjon og barnafødsler. Blant annet foreskrev hun bruk av opiater til kvinner for å dempe smerter blant fødende, og hun mente også at kvinner var mer mottaklige for sykdommer på grunn av Evas synd.

Hennes dødsdato er ukjent, og enkelte har til og med stilt spørsmål ved hennes eksistens og ment navnet bare har vært et pseudonym. En samtidig oversetter har ment at verket Trotula Major egentlig består av tre distinkte tekster, hvorav kun den ene skulle vært skrevet av Trotula.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Introduction to The Trotula: A Medieval Compendium of Women's Medicine, Monica H. Green, ed., trans., University of Pennsylvania Press, 2001 (reviewed by Vivian Nutton[død lenke])