Tromsø skiskytterlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tromsøskiskytterlagstadion.JPG

Tromsø skiskytterlag (TSSL) ble etablert i 1984. Skiskytterlaget er organisert i Troms skiskytterkrets. TSSL innehar et sentralt beliggende anlegg med 25 skiver. Konkurranseløyper og treningsløyper drives av Tromsø kommune. TSSL er nå et av Nord-Norges største skiskytterlag og har over 50 aktive utøvere, hvor mange også trener langrenn i kommunens skiklubber – spesielt Tromsø skiklubb langrenn og Kvaløysletta skilag. Klubben har opp gjennom tidene arrangert flere store skiskytterrenn -norgesmesterskap, barentskamp, nordnorsk mesterskap, kretsmesterskap og kretsrenn. Tromsø er vertsby for mange skiskyttere på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå – deriblant utøvere som trener i regi av Team Statkraft og NTG. Tromsø skiskytterlag prøver å gi alle utøverne optimale forhold for trening og konkurranser samtidig som det sosiale opprettholdes. Det er TSSL sin filosofi at "bredde gir topp". TSSL har en enorm pågang av nye rekrutter, og det er TSSL særlig godt fornøyd med. Treningsgruppene består av utøvere med ulik alder hvorav minigruppen (9-12 år) normalt er størst. TSSL har dessuten treningsgrupper for 13-14 og 15-16 åringer (rekrutter). Når utøverne når junioralder (17-21 år) kan de enten velge Team Statkraft Tromsø eller NTG som treningsarena. TSSL har imidlertid treningstilbud også til juniorer. Skiskytterlaget er i den heldige situasjonen at de har hele seks trenere med trener 3 utdannelse – den nest høyeste regulære trenerutdannelsen i Norges Skiskytterforbund. Alle treningsgruppene har velutdannede trenere.

Treningsgrupper i Tromsø Skiskytterlag[rediger | rediger kilde]

Tromsø Skiskytterlag

Minigruppen (nybegynnere): Gruppen består av skiskyttere til og med 11 år. Det er anbefalt at nedre aldergrense for oppstart i minigruppe er 9 år. De mest erfarne utøverne i minigruppen skyter i liggende stilling med støtte på liten blink som er 4.5 cm i diameter hvor skytedistansen er 50 m. De aller ferskerste utøverne skyter derimot på stor blink (såkalt ståblink) med 11.5 cm i diameter. I konkurranser kan miniene gå normaldistanse hvor ett bom resulterer i et halvt minutt tillegg i løpstid. De kan også ha sprintkonkurranser hvor hvert bomskudd medfører at de må gå en strafferunde på 100 m. Normal løypelengde for miniene er to til tre km. Minier kan normalt delta på renn på kretsnivå. Minigruppen i TSSL består normalt av 15 til 30 aktive og motiverte skiskyttere.

13-14 års gruppen: Den består av utøvere som er h.h.v 12 og 13 år gamle – som i konkurransesesongen deltar i 13- og 14 års klassen. De skyter liggende på liten blink med reimstøtte. Løypelengdene i konkurranser er vanligvis tre til fire km. Strafferunden er som for minier. For TSSL sine utøvere er Nord-Norsk mesterskap den største og viktigste konkurransen gjennom sesongen. TSSL har normalt mellom 10 og 15 utøvere i denne treningsgruppa.

15-16 års gruppen: Denne gruppen består av de eldste utøverne blant rekruttene (13-16 år). Disse skyter også liggende på liten blink, men løypelengdene i konkurransesammenheng er lengre enn for 13-14 åringene. Normal løypelengde er fra fire til seks km avhengig om det er sprint eller normaldistanse. Strafferunden er som for 13-14 åringene. Når utøverne skal konkurrere i 15-16 års klassen kan de delta i store nasjonale konkurranser – som f. eks hovedlandsrennet som samler flere hundre utøvere fra klubber i hele Norge. TSSL har normalt om lag 10 utøvere i denne treningsgruppa.

Junior og senior: Se NTG Tromsø og Team Statkraft Tromsø. Disse skyter liggende og stående og løypelengdene er avhengig av konkurranseklasse og hvorvidt det dreier seg om sprint, fellesstart, stafett eller normaldistanse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]