Tro og Lys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tro og Lys
Grunnlegger(e)Jean Vanier, Marie-Hélène Mathieu
Stiftet1971
HovedkontorParis
Nettstedhttp://faithandlight.org

Tro og Lys er en internasjonal, kristen, økumenisk bevegelse for mennesker med utviklingshemning, deres familier og venner.

Organisasjonen arbeider for at utviklingshemmede og deres familier skal finne sin plass i kirke og samfunn. Tro og Lys begynte som en katolsk bevegelse, og ble startet i Frankrike i 1971 av canadieren Jean Vanier og spesialpedagogen Marie-Hélène Mathieu. De tok i 1968 initiativ til en pilegrimstur til Lourdes for utviklingshemmede, deres familier og venner.[1] Det deltok ca 12000 mennesker fra hele verden 12 000 på den første pilegrimsreisen i 1971.[2] I kjølvannet av dette oppsto Tro og Lys-bevegelsen.

Etter hvert spredte Tro og Lys seg til mange land, og ble en økumenisk bevegelse. I dag finnes det rundt 1600 grupper i verden, fordelt på 91 land og inndelt i 50 provinser. I 1990 begynte katolikken Aslaug Espe den første norske Tro og Lys-gruppen. Det finnes idag 11 lokale grupper i Norge. Det er både lutheranere, katolikker, pinsevenner og metodister med i arbeidet, og noen uten kirketilhørighet.

Bevegelsen har senere arrangert tilsvarende pilegrimsturer til Roma i 1975, og igjen til Lourdes i 1981, 1991 og 2001.

I 2010 mottok bevegelsen Brobyggerprisen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Migrapolis
Brobyggerprisen
Neste mottaker:
Vår Frue Åpen kirke