Trivialiteter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Uttrykket trivialiteter brukes ofte om hverandre med kuriosa. Det trivielle beskriver det hverdagslige – det som bare er der og vi tar for gitt – ofte med tilsnitt av at det er kjedelig og grått. Trivialiteter var de opplysningene ingen hadde behov for – unntatt den som samlet dem opp. Det går an å vinne spill som «Trivial Pursuit» med «trivia» (trivialiteter). Når det er snakk om trivialiteter slik spillet forutsetter, er det nok mere snakk om «Curious Pursuit» – men det navnet var vel ikke salgbart nok.

Kuriosa er av samme rot som engelsk Curious, som har betydningen nysgjerrig og rart. Vi bruker ikke sjelden uttrykket snurrepiperier om kuriosa. Kuriosa kan en ta med seg og samle på, mens trivialiteter må skrives ned for å bli innlemmet i en samling.

Svært mange samlinger av kulepenner, julegaveetiketter, heklede grytelapper osv. går nok inn i denne kategorien. Sangeren Øystein Sundes samling av ubrukelige bruksanvisninger er et annet eksempel. Vanlige samleobjekter som biler og frimerker faller utenom, men noen eksemplarer kan være unika.

Info som gjør en til vinner av spørrekonkurranser, avisenes «Visste du at»- spalter og kryssordstikkord er eksempler på info-kuriosa (trivialiteter).