Odometer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Trippteller (bil))
Hopp til navigering Hopp til søk
Et speedometer med odometer som viser 131 517 og trippteller som viser 653,6.

Et odometer,[1] også kalt en kilometerteller,[2] er et måleinstrument for å måle kjørt distanse for et kjøretøy. Trippteller brukes gjerne om en sekundær kilometerteller som kan nullstilles,[3] men ellers samkjører med et motorkjøretøys kilometerteller. Mens kilometertelleren kun skal registrere antall kjørte kilometer fortløpende gjennom hele kjøretøyets «levetid», kan tripptelleren nullstilles ved å trykke inn en knapp. Det blir dermed mulig å måle lengde på strekninger, eller finne ut drivstofforbruk enklere enn ved å skrive ned kilometerstand.

Både kilometerteller og trippteller er fellesfunksjoner av speedometeret og vil oftest vises i samme felt på instrumentpanelet. I en del nyere biler er funksjonen gjort helelektronisk, der en må bla i en meny for å få informasjonen fram.

Forveksling[rediger | rediger kilde]

Trippteller bør ikke forveksles med turtelleren, også kjent som omdreiningsmåleren, som viser veivakselens omdreininger per minutt, gjerne forkortet r/min eller o/min (revolutions per minute / omdreininger per minutt).

En kilometerteller må ikke forveksles med kjøretøykilometer, en enhet for størrelsen trafikkarbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «odometer - Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 29. juli 2021. 
  2. ^ «kilometerteller . Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 29. juli 2021. 
  3. ^ «trippteller - Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 29. juli 2021.