Hopp til innhold

Odometer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et speedometer med odometer som viser 151 517 og trippteller som viser 653,6.

Et odometer,[1] også kalt en kilometerteller,[2] er et måleinstrument for å måle kjørt distanse for et kjøretøy. Trippteller brukes gjerne om en sekundær kilometerteller som kan nullstilles,[3] men ellers samkjører med et motorkjøretøys kilometerteller. Mens kilometertelleren kun skal registrere antall kjørte kilometer fortløpende gjennom hele kjøretøyets «levetid», kan tripptelleren nullstilles ved å trykke inn en knapp. Det blir dermed mulig å måle lengde på strekninger, eller finne ut drivstofforbruk enklere enn ved å skrive ned kilometerstand.

Både kilometerteller og trippteller er fellesfunksjoner av speedometeret og vil oftest vises i samme felt på instrumentpanelet. I en del nyere biler er funksjonen gjort helelektronisk, der en må bla i en meny for å få informasjonen fram.

Forveksling

[rediger | rediger kilde]

Trippteller bør ikke forveksles med turtelleren, også kjent som omdreiningsmåleren, som viser veivakselens omdreininger per minutt, gjerne forkortet r/min eller o/min (revolutions per minute / omdreininger per minutt).

En kilometerteller må ikke forveksles med kjøretøykilometer, en enhet for størrelsen trafikkarbeid.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «odometer - Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 29. juli 2021. 
  2. ^ «kilometerteller . Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 29. juli 2021. 
  3. ^ «trippteller - Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 29. juli 2021.