Trikkefaktor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En person som går forran en stanset trikk.
Trikkefaktoren tar for seg spørsmålet om et prosjekt kommer til å falle sammen om en viktig nok person blir kjørt over av trikken.

Trikkefaktor[1][2] eller bussfaktor (engelsk: bus factor) er en måleenhet som måler risiko. Den viser det laveste antallet personer som må forlate et prosjekt, da gis som regel eksempelet at de blir kjørt over av trikken eller en buss, før prosjektet faller sammen eller får store problemer, fordi viktig kunnskap går tapt som følge av at vedkommende ikke lenger er en del av prosjektet. En trikkefaktor på en betyr da at bare en person må bli kjørt over av trikken før prosjektet faller sammen, gitt at det er riktig person, mens en trikkefaktor på to betyr at selv hvis hvilken som helst enkeltperson involvert i prosjektet blir kjørt over, overlever prosjektet, men det samme problemet dukker opp igjen hvis to personer ikke lenger kan delta på prosjektet.[3] Lav trikkefaktor er ikke bare en risiko i form av at prosjektet kan falle sammen hvis en kritisk person ikke lenger bidrar, men også i at fraværet til den personen over lengre tid, selv om de til slutt kommer tilbake, kan få andre deler av prosjektet til å stoppe opp på grunn av mangelen på deres kritiske arbeid.[3]

Lav trikkefaktor forekommer som regel på grunn av segregerte kunnskapsområder og ferdighetsbruk, da altså at bare en enkeltperson eller få enkeltpersoner vet om visse prosesser eller driver spesifikt vedlikehold eller utvikling som er kritisk til prosjektet, og at disse oppgavene ikke kan enkelt videreføres av noen andre.[4] Trikkefaktoren kan økes gjennom økt samarbeid innad i prosjektet, forenkling av prosesser, delt eierskap av prosjektandeler, oppdatert dokumentasjon om hvordan kritiske prosesser utføres, og ha det klart definert hvem som tar over for hvem gitt noen midlertidig eller permanent er borte fra stillingen sin.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jensen, Martin Huseby (6. februar 2016). «Ingeborg Volans 7 tips for å lykkes i sosiale medier». www.journalisten.no. Besøkt 1. august 2023. 
  2. ^ Sissel Bekk, Fladby (21. februar 2023). «Nå kan du bruke container queries i CSS - men hvorfor, og hvordan?». Kode24.no (norsk). Besøkt 1. august 2023. 
  3. ^ a b c «Low Bus Factor | Developer Experience Knowledge Base». developerexperience.io (engelsk). Besøkt 1. august 2023. 
  4. ^ a b «What Is the Bus Factor, Why It Matters and How to Increase It». Swimm (engelsk). Besøkt 1. august 2023.