Treet (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Treet er et bygg i Bergen, plassert i umiddelbar nærhet av Puddefjordsbroen. Bygget er konstruert som trebygg med limtrebjelker som ytre og indre skjelett, og har 14 etasjer over sokkelen i betong som blant annet inneholder parkering og tekniske hovedinstallasjoner. Bergen og Omegn Boligbyggelag var byggherre, mens arkitektfirmaet Artec Prosjekt Team AS tegnet bygget.[1]

Konstruksjonen med limtreskjelett er forsterket med at 5. og tiende etasje er sterkere knyttet til skjelettet enn de øvrige for å unngå svai når det blåser. Øvrige etasjer består av prefabrikerte moduler, hvor første forsendelse (4 etasjer) ankom som skipslast 10. september og ble plassert i løpet av de følgende arbeidsukene.

Byggearbeidene startet på senvåren 2014. Det ble ferdigstilt høsten 2015 og er 51 meter høyt og inneholder 64 leiligheter.

Treet er blitt regnet som verdens høyeste trehus. I april 2017 begynte arbeidene på byggeprosjektet Mjøstårnet i Brumunddal, et trehus som blir 30 meter høyere. Mjøstårnet får 18 etasjer og blir 81 meter høyt. Byggherre er Arthur Buchardt, ifølge Aftenposten 6.4.2017.

Referanser[rediger | rediger kilde]