Tredje søndag i adventstiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tredje søndag i Adventstiden, i den katolske kirke vel så kjent under navnet Søndag Gaudete er den søndag i adventstiden som faller mellom 11. desember og 17. desember. Den markeres med fellestrekk i den katolske kirke, de anglikanske kirker, de lutherske kirker og i de aller fleste øvrige protestantiske kirker.

Gaudete[rediger | rediger kilde]

Incipit for det gregorianske introitus, fra hvilket søndangen har sitt latinske navn.

Uttrykket Søndag Gaudete kommer fra det latinske ord Gaudete («gled dere»), det første ordet i introitus til denne søndagens messe:[1]

Sitat Gaudete in Domino semper: iterum dico, gaudete. Modestia vestra nota sit omnibus hominibus: Dominus enim prope est. Nihil solliciti sitis: sed in omni oratione et obsecratione cum gratiarum actione petitiones vestræ innotescant apud Deum. Benedixisti Domine terram tuam: avertisti captivitatem Jacob.Sitat

En kortere form benyttes i katolsk liturgi etter 1969: Gled dere i Herren, atter sier jeg: Gled dere, for Herren er nær.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Adventsiden begynte liturgihistorisk som en førti dagers fastetid før jul. Den begynte dagen etter festdagen for den hellige Martin (11. november). Således ble den noen steder kalt St. Martins-fasten —en betegnelse belagt tilbake så tidslig som til 400-tallet. På 900-tallet ble adventstiden redusert til fire uker. Tiden beholdt de fleste av sine gamle karakteristika som ebn botens tid, slik at den fortsatt fremstod som et slags motstykke til Fastetiden. Søndag Gaudete har også sitt eget motstykke i fastetiden, i Søndag Laetare, som representerer et lignende delvis avbrekk noe over midtveis i tiden, eller et punkt dfer man gleder og fryder seg over at målet er i sikte, snart er det liturgiske sluttpunkt og høydepunkt (Jul, Påske) nådd.

Referanser[rediger | rediger kilde]