Transportfenomen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Transportfenomen er et emne som behandler tre ulike typer transport som er sterkt knyttet til hverandre.

  • fluidmekanikk - transport av bevegelsesmengde. Matematisk:
  • varmeledning - transport av energi. Matematisk:
  • masseoverføring (diffusjon) - transport av materie. Matematisk:

Innen industrielle applikasjoner skjer disse tre transportene ofte samtidig, noe som er en av grunnene til at emnet har oppstått. Kun i unntakstilfeller forekommer en eller to av disse transportene uten at den tredje skjer.

Matematisk kan de tre grunnleggende transportene beskrives på en lik måte (se over). Dette gjør i sin tur at man kan løse problemer på en likeverdig måte. I de generelle tilfellene bruker man ofte/alltid i dag numeriske dataprogram (CFD, computational fluid dynamics) for å løse oppgavene.

Emnet kan studeres på tre ulike nivåer; makroskopisk, mikroskopisk og molekylært. De makroskopiske studiene innretter seg på innkommende og utgående verdier fra en prosess. Prosessen i seg selv studeres ikke i dette tilfellet. Bernoullis ligning er et kjent resultat i disse studiene. Mikroskopisk studerer man et mindre volum for å få en bedre lokal beskrivelse. På molekylært nivå studeres de grunnleggende prinsippene.

Transportfenomen studeres på samtlige tekniske høyskoler rundt om i verden. Man benytter seg ofte av termodynamikken for å beregne start og sluttverdien og transportfenomen for å løse problemet om hva som skjer mellom disse ytterpunktene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Bird, Stuart og Lightfoot Transport Phenomena, Wiley (1960-tallet)