Transportfenomen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Transportfenomen er et emne som behandler tre ulike typer transport som er sterkt knyttet til hverandre.

Innen industrielle applikasjoner skjer disse tre transportene ofte samtidig, noe som er en av grunnene til at emnet har oppstått. Kun i unntakstilfeller forekommer en eller to av disse transportene uten at den tredje skjer.

Matematisk kan de tre grunnleggende transportene beskrives på en lik måte (se over). Dette gjør i sin tur at man kan løse problemer på en likeverdig måte. I de generelle tilfellene bruker man ofte/alltid i dag numeriske dataprogram (CFD, computational fluid dynamics) for å løse oppgavene.

Emnet kan studeres på tre ulike nivåer; makroskopisk, mikroskopisk og molekylært. De makroskopiske studiene innretter seg på innkommende og utgående verdier fra en prosess. Prosessen i seg selv studeres ikke i dette tilfellet. Bernoullis ligning er et kjent resultat i disse studiene. Mikroskopisk studerer man et mindre volum for å få en bedre lokal beskrivelse. På molekylært nivå studeres de grunnleggende prinsippene.

Transportfenomen studeres på samtlige tekniske høyskoler rundt om i verden. Man benytter seg ofte av termodynamikken for å beregne start og sluttverdien og transportfenomen for å løse problemet om hva som skjer mellom disse ytterpunktene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Bird, Stuart og Lightfoot Transport Phenomena, Wiley (1960-tallet)