Transkonduktans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Transkonduktans er en egenskap ved enkelte elektroniske komponenter. Ordet konduktans (ledningsevne) er det inverse av resistans (motstand) og transkonduktans er forholdet mellom utgangssignalet og inngangsignalet til en komponent når signalet inn er en spenning og signalet ut er en strøm.

Forsterkningsforholdet får derfor enheten A/V (Ampere/Volt), som er dimensjonen for konduktans og som måles i Siemens (S) eller Mho (Ω-1). For forsterkere brukes ikke betegnelsen Siemens, men A/V. Forsterkeren omtales som en transkonduktansforsterker.

Transresistans[rediger | rediger kilde]

Transresistans er en egenskap ved enkelte elektroniske komponenter. Ordet resistans (motstand) er det inverse av konduktans (ledningsevne), og transresistans er forholdet mellom utgangssignalet og inngangsignalet til en komponent når signalet inn er en strøm og signalet ut er en spenning.

Forsterkningsforholdet får enheten V/A (Volt/Ampere), som er dimensjonen for resistans og som måles i Ohm (Ω). For forsterkere brukes ikke betegnelsen Ohm, men V/A. Forsterkeren omtales som en transresistansforsterker.