Transformasjonsgrammatikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En transformasjonsgrammatikk (TG) er en generativ grammatikk for et hvilket som helst naturlig språk som involverer bruk av definerte operasjoner som kalles transformasjoner for å produsere nye setninger ut i fra eksisterende setninger. Begrepet ble innført av Noam Chomsky i 1957. Mye av den nyere forskninga på transformasjonsgrammatikker er inspirert av Chomskys minimalistprogram.

I en transformasjonsgrammatikk har hver setning i et språk to representasjonsnivåer: en dypstruktur og en overflatestruktur. Dypstrukturen representerer setningas semantiske sammenhenger. Denne omformes til overflatestrukturen, som er setningas uttalte eller skrevne form, via transformasjoner. Chomsky mener at det er betydelige likheter mellom forskjellige språks dypstrukturer, og at disse strukturene avdekker felles egenskaper som ikke kommer til syne i overflatestrukturen.

Et eksempel på en transformasjon i norsk er spørresetninger. Disse har ei deklarativ setning som dypstruktur, for eksempel Du er der. Transformasjonsreglene sier at for å danne ei spørresetning, flyttes verbet før subjektet, noe som gir overflatestrukturen Er du der?

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chomsky, Noam (1957). Syntactic Structures. Haag: Mouton. ISBN 3-11-017279-8.
  • Chomsky, Noam (1995). The Minimalist Program. Cambridge, Massachusetts: The MIT Press.