Trallfa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trallfa AS er et norsk selskap som nå (2010) opererer innenfor de tre hovedområdene eiendom, helse og finans. Det Trallfa-navnet først og fremst forbindes med er utvikling og produksjon av industriroboter. Trallfa var først i verden i utviklinga av industriroboter og var en ledende produsent av slike på 1970- og 1980-tallet. Denne delen av bedriften ble overtatt av ASEA (som senere fusjonerte med Brown, Boveri & Cie til ABB).

Historie[rediger | rediger kilde]

Nils Underhaug startet i 1941 bedriften Trallefabrikken for produksjon av traller, vogner og trillebårer.[1] Bedriften ble etterhvert Nordens største produsent av ikke-motorisert transportutstyr. I 1964 startet Trallfa utviklinga av verdens første industrirobot for å kunne sprøytelakkere trillebårene uten at mennesker var i direkte kontakt med denne helsefarlige operasjonen. Sentral i utviklinga av roboten var Ole Molaug.

Roboten ble i 1966 tatt i bruk i Trallfas produksjon av transportutstyr, i 1969 ble roboten gjort til et produkt i seg selv og industriroboter ble etterhvert selskapets viktigste produkt. På 1970- og 1980-tallet ekspanderte Trallfa på verdensmarkedet både i form av salgskontorer i mange land, men også med produksjon utenlands. I 1985 hadde datterselskapet Trallfa Robot AS 50% av verdensmarkedet for industriroboter for overflatebehandling.

I siste halvdel av 1980-tallet ble deler av aksjene i Trallfa Robot AS solgt til ASEA i flere omganger slik at selskapet i 1989 var heleid av ASEA. Historien videre er en lang rekke av fisjoner og fusjoner til dagens situasjon med eierinteresser innen eiendom, helse og finans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]