Torzjok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Byen og klosteret
Gate i Torzjok
Torzjoks byvåpen

Torzjok (russisk: Торжо́к) er en by i Tver oblast i Russland. Den ligger ved elva Tvertsa, 60 km vest for Tver. Innbyggertall: 48 967 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Torzjok ble første gang nevnt i en krønike i 1139. Mongolene brente byen i 1238, men de fortsatte ikke nordover til Novgorod. På den tiden kontrollerte byen den eneste ruten for kornleveranser til Novgorod. Hvis Torzjok blokkerte ruten ville det bli kornmangel og hungersnød i Novgorod. Torzjok ble derfor kjent som nøkkelen til Novgorod-republikken og skiftet ofte hender under føydale kriger.

Byen ble innlemmet i Storfyrstedømmet Moskva med resten av Novgorod-republikken i 1478. Den polske armeen plyndret ofte byen under Den store urotiden. Under det russiske keiserdømmet ble Torzjok kjent som en viktig poststasjon på hovedveien fra Moskva til St. Petersburg.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Torzjoks arkitektoniske monumenter omfatter flere sognekirker bygget på 1600-tallet eller tidlig på 1700-tallet. Under Katarina den store ble det gamle Boris og Gleb-klosteret ombygd i nyklassisk stil av en lokal landeier, fyrst Lvov. Byens hovedkirke er katedralen fra 1374. I tillegg finnes også Katarina II's lille reisepalass.

Kjente personer fra Torzjok[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 57°02′N 34°57′Ø

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.